top of page
Ara

Merkezi Isıtma ve Sıhhi Sıcak Su Sorunları- Önsöz

2018 yılında doğalgaz toplam tüketimin %26’sı* konutlarda gerçekleşmiştir. Enerjide tümüyle dışarıya bağlı olan ülkemizde söz konusu oranı düşürecek her türlü tedbir önemli ve değerlidir. Bu nedenle Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca konutlarda ısı yalıtımı ile ilgili tedbirler alınmış, 2008 yılında bireysel tüketimden toplu tüketime geçilmesi kararı, toplam alanı 2.000 m2 ve üstü olan binalarda uygulanmaya başlamıştır.

Enerji Verimliliği Kanunu (EVK) doğrultusunda hazırlanan Merkezi Isıtma ve Sıhhi Sıcak Su Yönetmeliği (MISSSY) ile öncelikle ısınma verimliliği ve adaleti ön plana çıkarılmaktadır.

Kullanımı zorunlu hale getirilen ‘Isı Kontrol ve Ölçüm Ekipmanları’ sayesinde; merkezi sistemle ısıtılan binalarda her bağımsız bölümün daha kontrollü ısı ve sıcak su tüketmesi, ayrıca kullandığı kadar enerji ücreti ödemesi hedeflenmiştir. Ancak pratikte karşılaşılan durum çok farklı olup sayaç ve altyapının kötülüğü sebebiyle hedeflenen tasarruf maalesef elde edilememektedir.

Sorunlu sayaçlar nedeniyle yapılan kıyaslar tüketiciye yüksek bedeller ödetmekte, gelen fatura doğrudan kendi harcamasını yansıtmadığı için tüketici, yaptığı harcamayı kontrol edememekte, dolayısıyla tasarruf edip etmediğini de bilememektedir. Ayrıca uygulamada ortaya çıkan eksiklikler ve bunların yol açtığı sorunlar, tüketiciler ile toplu yapı yöneticilerini sürekli karşı karşıya getirmekte ve istenmeyen durumların ortaya çıkmasına sebep olmaktadır.

Kıyas yapılması yönetmelikte geçici bir durum olarak belirtilmiş ve tüketimi olan ancak arıza sebebiyle tüketim miktarı belli olmayan dairelere kıyas yapılacağı ifade edilmiştir. Bir cihaz arızalandığında doğal olarak yapılması gereken arızalı cihazın kısa bir süre içinde değiştirilmesidir. Ancak sahada karşılaşılan genel durum, gerek ölçüm şirketlerinin ve gerekse daire sakinlerinin ihmali sebebiyle arızalı cihazların uzun zaman değiştirilmemesi ve bu nedenle üst üste defalarca kıyas yapılmasıdır. Kısaca, uygulamada bir kıyas istismarı söz konusudur. Pek çok daire giderinin kıyas yapılarak belirlendiği, üstelik bu kıyasın aylar boyu devam ettiği bir ortamda daire sakinlerini mutlu etmek ve adaleti sağlamak mümkün müdür?

Yetkili Ölçüm Şirketi (YÖŞ) olarak hizmet veren Bulut Yönetim AŞ, Teknopark Ankara’da yaptığı Arge ile piyasada şimdiye kadar uygulanan, ısı sayacı üreticisinin kendi ürettiği ısı sayaçlarını okuması olgusunun bir adım önüne geçerek, her marka ısı sayacını uzaktan ve online okuyacak altyapı ile buna bağlı yazılımı geliştirmiştir.

Site yönetimleri için site yönetim yazılımı kadar öneme haiz bir konu olan ısı, sıcak su ve su sayacı okumasını olabildiğinde yazılımla otomatikleştirme Bulut Yönetim A.Ş. öncelikleri arasındadır.

25.000’den fazla konutun ısı gider paylaşımlarının yapılması esnasında karşılaşılan ve ciddi adaletsizliğe yol açan sorunların ifade edilmesi bir rapor hazırlanmış ve ilgili kurumlara ulaştırılmaya çalışılmıştır. İlgili rapor buradan bölümler halinde paylaşılacaktır.

NOT: Rapor, Site Yönetim Yazılımı, Sayaç okuma konularında info@bulutyonetim.com adresimizden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Devam edecek…

17 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page